Разбиващи критики от всички страни получи проектобюджетът за 2024 г., който

...
Разбиващи критики от всички страни получи проектобюджетът за 2024 г., който
Коментари Харесай

Бюджетът на Асен Василев с разбиващи критики, бизнесът в шок, ГЕРБ и ДПС отказват да го подкрепят

Разбиващи рецензии от всички страни получи проектобюджетът за 2024 година, който финансовият министър Асен Василев показа пред публицисти в петък вечер. Недоволни от параметрите в него са не само партньорите от " сглобката " ГЕРБ-СДС. Дори и от  " Демократична България " са неприятно сюрпризирани от прекомерно повишените доходи за следващата година и безпричинно високия недостиг и нов държавен дълг, който би трябвало да бъде стихотворец, написа Сега. бг

 

РОЗОВИ ПРОГНОЗИ

 

Първо, икономисти разкритикуваха оптимистичните упования за стопански напредък следващата година. Проектобюджетът е написан при прогноза БВР да нарасне през 2024 година с 3.2% до 205.8 милиарда лева, на фона на много по-скромните 1.8% за тази година.

 

" Нямаме никакво съображение да чакаме толкоз висок напредък, в случай, че нашият главен търговски партньор Германия и други страни в Европейски Съюз към този момент са в криза, а износът ни спада. Оттук без никакво основание са и повишените с близо 10 милиарда лева (12%) данъчни доходи. Неизпълнението на тези доходи ще отвори още по-голяма дупка в бюджета ", разяснява икономистът Кузман Илиев.

 

Работодателските организации също са изумени от прекомерния оптимизъм на финансовия министър. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев удостовери, че от няколко месеца промишлеността върви надолу, а анкетите, които вършат измежду своите членове, демонстрират, че този тренд ще се ускори през 2024 г. 

" Притеснително е, че разноските не са подсигурени с доходи, а се залага дефицит от 3% и то освен за идната година, а за идващите три години ", сподели Велев.

 

Бизнесът също е обезпокоен, че е доста евентуално планиранираните 3% недостиг да бъдат надхвърлени, което означава поредно отсрочване на приемането ни в еврозоната.

 

НЕИЗПЪЛНИМИ ПРИХОДИ

 

Един от най-спорните доходи, заложени следващата година от финансовия министър, са 2 милиарда лева от въведената наскоро допълнителна такса върху преноса на съветския газ по тръбата " Балкански поток ". Първо, не стана ясно по какъв начин Василев е пресметнал, че страната ни трябва да събира по 20 лева за всеки мегаватчас газ, минал през тръбата. По-важното е, че няма и никакви индикации, че " Газпром " счита да заплати тази сума на страната ни. 

 

А 2 милиарда лв. по-малко доходи в бюджета, значат към 1% по-висок недостиг от плануваните 3%, пресмятат финансисти.

Много дребна е вероятността да се съберат и заложените 740 млн. лв. в допълнение от Данък добавена стойност в следствие на различни ограничения за изветляване на стопанската система, показват работодателите.

 

МФ не е описала съответно от кои ограничения се чакат тези завишени приходи от Данък добавена стойност - от лотарията с касови бележки ли, от " безплатния обяд ", от рестриктивните мерки на разплащията и заплатите в кеш? От АИКБ се притесняват, че повишената събираемост ще е най-много за сметка на доста повишение на административната тежест, на глобите и компликациите за бизнеса. А за огромните компании даже за първи път от доста години ще има покачване на директни налози - налог облага.

" Абсолютна неточност е за втора поредна година страната да събира 100% от печалбата от държавните предприятия. Това е възможно единствено еднократно при съществени рецесии ", означи още Васил Велев. И резонно задава въпроса: " Как по този начин залагаме 3% растеж на стопанската система, а желаеме да изземваме цялата облага на сдруженията? "

 

РАЗДУТИ РАЗХОДИ

 

Това е най-разхитителният и популистки бюджет за целия преход, е мнението на някогашният вицепремиер и министър на стопанската система и на превоза Николай Василев. Ето и неговите причини: " Общото равнище на разноските е рекордно, в това число и като % от Брутният вътрешен продукт. От 2021 година нарастването на разноските е двойно - от 42 милиарда лева на 84 милиарда лева. Това е над 40.7% от прогнозния Брутният вътрешен продукт, който обаче може и да не се осъществя. Нивото над 40% не е високо спрямо още повече харчещите страни от Западна Европа, само че от 1990 година до момента България е разходвала сред 33 и 38% от Брутният вътрешен продукт. Едва от 2021 година насам привикнахме като към опиат с доза над 40% ".

 

Василев показва, че в случай че разноските бъдат овладяни в порядъка на 78 милиарда лева, още веднъж ще са рекордно високи, само че в границите на събраните доходи. А в случай че са 75-76 милиарда, бюджетът може да излезе с 1% остатък. Но за задачата са нужни промени и спестявания, а такива отново няма, отбелязва той.

 

Бившият заместител финансов министър Любомир Дацов за следващ път разкритикува " сбърканата " философия на Асен Василев да прави бюджети с дефицити, без да има никакви аргументи за това. Подобни бюджети единствено надуват инфлацията и задлъжнялостта на страната.

 

ПОЧТИ УДВОЯВАНЕ НА ДЪЛГА

 

Безпокойство пораждат прогнозите на финансовия министър в идващите три години държавният дълг да доближи 67 милиарда лева при настоящи 42 милиарда, без значение че като % от Брутният вътрешен продукт той остава един от най-ниските в Европейски Съюз. Ще имаме съвсем удвояване на дълга до 2026 година и четворно по-високи лихви по обслужването му - от 650 млн. лева по външния дълг за 2023 г. до 2.250 милиарда лева за 2026 година

 

За следващата година макар, че дефицитът се залага да е 6.2 милиарда лева, в проектобюджета е плануван двойно по-висок нов дълг от 12 милиарда лева

 

ЗАКАНИ ЗА ПЪЛНА ПРОМЯНА

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към този момент разгласи, че партията му няма да поддържа подобен бюджет - поради открита допълнителна дупка от 7 милиарда лева, при което дефицитът от плануваните 6 милиарда ще скочи на 13 милиарда лева Както и заради новия дълг, който ще би трябвало да се тегли тъкмо по време на неговото ръководство след ротацията през март. Борисов напряко заплаши с " разглобка ", ако бюджетът не бъде преработен, само че хем да се заложат по-ниски данъчни приходи, хем да се предвидят достатъчно пари за инфраструктурните планове на владяните от ГЕРБ общини. Същото разгласи за ДПС-общините и ръководителят на парламентарната група на придвижването Делян Пеевски.

 

Даже от " Демократична България " считат, че някои от параметрите на плана на Асен Василев ще се наложи да се поправят - да вземем за пример прекомерно повишените доходи, а с това и някои от разноските. " Аз не бих бил толкоз великодушен, а по-скоро свидлив, по отношение на нарастването на заплатите на чиновниците в държавния бранш ", разяснява Георги Ганев.

Оказа се, че с представянето на проектобюджета в петък Асен Василев е изненадал и сътрудниците от Демократична България, и парламентарната група на Политическа партия.

 

" Искаме да изслушаме министъра на финансите, тогава ще решим какво ще поддържаме или няма да поддържаме ", разяснява Владислав Панев от " Зелено придвижване ", част от Демократична България. Той също счита, че данъчните приходи са неизпълними и че надали ще получим предстоящите 2 милиарда лева такса за преноса на съветски газ. Наред с това би трябвало да се обсъдят някои данъчни оферти като осъвременяване на данъчните оценки на парцелите, с цел да не се провокират земетресения. " Най-добре е парламентарното болшинство да седне на масата, да се почисти популизмът и да се направи бюджетът работещ ", призова Владислав Панев.

 

По този мотив някогашният финансов министър Владислав Горанов разяснява: " Ако се допусне политиците да изземат ролята на финансовия министър и да създадат бюджета в Народното събрание, това ще бъде злополука. Няколко пъти към този момент го правеха и по тази причина в този момент приказваме за високи дефицити и повишаване на дълга ".

 

Горанов е безапелационен, че правенето на бюджет е територия на Министерството на финансите и ще бъде инфантилно за партиите, ако Асен Василев внесе в Народното събрание бюджета в този му вид и ги вкара в капан те да излязат неприятните, а той положителният.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР